Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /customers/6/c/a/vaccinationscentralen.com/httpd.www/includes/functions.php on line 3 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/6/c/a/vaccinationscentralen.com/httpd.www/includes/functions.php:3) in /customers/6/c/a/vaccinationscentralen.com/httpd.www/includes/init.php on line 57 Allmänna råd - Vaccinationscentralen i Trollhättan

Allmänna råd

Allmänna råd till dig som ska vaccinera dig
I Sverige finns ett grundprogram som alla barn erbjuds. Det gör att vi alla har ett skydd mot de vanligaste farliga infektionssjukdomarna. För många är det här ett program som är fullt tillräckligt som skydd i det vanliga livet. Det gäller i alla fall så länge personen i fråga är fullt frisk, och inte reser utomlands.

Däremot behöver till exempel stelkrampsvaccinet uppdateras bland vissa grupper. Vissa grupper som är extra utsatta kan också behöva komplettera det grundläggande vaccinationsprogrammet med diverese andra vaccin.

Vilka grupper som är i riskzonen varierar beroende på infektionsjukdom. Den som av vården bedöms vara i en riskgrupp erbjuds i allmänhet den typ av vaccination som krävs för ett fullgott skydd.

Resor – beror på var du ska resa
Vi har i Sverige haft effektiva program för att utrota en mängd olika infektionssjukdomar. Det är inte alla i världen som är lika lyckligt lottade. Beroende på var i världen resan går, och vad det är tänkt att resan ska innehålla för miljöer, finns det olika sjukdomar att passa sig för. Många av dem går det att vaccinera sig mot, men inte alla.

I vissa fall känns vaccinationen väldigt aktuell, men i andra fall är risken att bli utsatt för den sjukdom som vaccinationen skyddar emot så liten att vaccinationen knappast lönar sig.

Influensan
Varje år drabbas vårt land av någon form av influensaempidemi. Ibland sprids även andra typer av influensor, som hotar att omvandlas till en pandemi. För att minska risken för att riskgrupper blir sjuka, och för att stävja spridningen av influensorna erbjuder vårdenheten i vårt land vaccinationer för vissa grupper. Ibland erbjuds vaccinationer till alla.

Kontakta gärna oss för mer information om effekt, bieffekter och målgrupp för respektive vaccination. Vi kan hjälpa till med en individuell rådgivning.